Yeni Türkü

Tuğrul BAYRAK

1951 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Tuğrul BAYRAK, 1971 yılında Derya KÖROĞLU ve Mehmet TOKER ile birlikte Mehmet-Tuğrul-Derya isimli amatör müzik grubunda yer aldı. 1977 yılında, Yeni Türkü’nün temellerini atan müzikal çalışmalarda yer aldıysa da grubun ilk albümü olan Buğdayın Türküsü çalışmalarına katılamadı. 1980 yılında verilen ilk konserlerden, 1992 yılında gruptan ayrılana kadar, bütün albüm ve konser çalışmalarında basgitar çalarak katkıda bulundu. Profesyonel olarak bilgisayar teknolojisi ve sistem analisti olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Halen, 2003 yılında katıldığı Durup Dururken isimli müzik grubuyla müzikal çalışmalarını sürdürmektedir.

Tuğrul BAYRAK, nüfusta kayıtlı olduğu şekliyle Ahmet Tuğrul BAYRAK, 1951 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Orta öğrenimini tamamladığı Robert College’de, Müzik Odası’nda oluşturdukları grupla 1970 yılında Milliyet Liselerarası Müzik Yarışması’na katıldı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünden 1975 yılında mezun oldu. 1975 yılında, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü’nde jeoloji mühendisi olarak başladığı profesyonel yaşantısını, bilgisayar teknolojisi ve sistem analisti olarak kamu ve özel sektörde sürdürdü. Halen ortağı olduğu bir şirkette, bilgi teknolojisi danışmanlığı hizmeti vermektedir.

Üniversite yıllarında tanıştığı Derya KÖROĞLU ve Mehmet TOKER ile birlikte 1971 yılında kurdukları Mehmet-Tuğrul-Derya isimli amatör müzik grubuyla, Amerikalı Crosby-Stills-Nash & Young grubunun şarkılarından ve kendi bestelerinden oluşan şarkılarla, ilk grupça çalışma ve sahneye çıkma deneyimlerini yaşadılar. 19 Mayıs 1973’te Türk-Amerikan Derneği salonunda verdikleri konser, grubun en önemli konseri olmasının yanı sıra, son konseri olma niteliğini de taşımaktadır. Mehmet-Tuğrul-Derya, her üç müzisyenin de gitar çaldığı, sesleriyle vokalleri oluşturduğu bir gruptu. Aynı grup, bu dönemde Esin AFŞAR’a sahne çalışmalarında eşlik etmiştir.

1977 yılından itibaren Selim ATAKAN, Zerrin ATAKAN, Derya KÖROĞLU, Mehmet TOKER, Fuat OBUROĞLU gibi ileride Yeni Türkü’de birlikte çalışacağı arkadaşlarıyla, grubun temellerini atan müzikal çalışmalarda bulundu. Ailevi sebeplerden dolayı, 1979 yılının büyük bir kısmını İstanbul’da geçirmek zorunda kalarak, grubun ilk albümü olan Buğdayın Türküsü çalışmalarına katılamadı. 8-9 Ocak 1980’de grubun Ankara, Çağdaş Sahne’de gerçekleşen ilk konserlerinden itibaren, 1992 yılında gruptan ayrıldığı güne kadar, bütün albüm ve konser çalışmalarında basgitar çalarak grupta yer aldı. Ayrıca 1985 yılında yayınlanan Günebakan albümünde, vokallere de katkıda bulunmuştur.

2001 yılında Erden ÇELİK ve Yeni Türkü’de birlikte çalıştığı Fuat OBUROĞLU’nun temellerini attığı Durup Dururken isimli müzik topluluğuna; 2003 yılında, Hülya ARAS ve Devrim ÖZONUR ile birlikte katıldı. 2007 yılında grubun ilk albümü olan Yeryüzüne Merdiven yayınlandı. Albümde BAYRAK, basgitar ve perdesiz basgitar çalmasının yanı sıra, vokallere de katkıda bulunmuştur. Barış TIĞLI’nın katılımıyla kadrosu genişleyen grup, ikinci albümlerinin hazırlıkları içerisindedir.

Yer Aldığı Albümler

Akdeniz Akdeniz; Basgitar
Film Müzikleri; Basgitar
Yeni Türkü - Çekirdek Sanat Evi Resitali; Basgitar
Günebakan; Basgitar, Vokal
Dünyanın Kapıları; Basgitar
Yeşilmişik; Basgitar
Vira Vira; Basgitar
Rumeli Konseri; Basgitar
Telli Telli Remixes; -
Her Dem Yeni; -
Musikarium; Basgitar

Bu maddenin içeriğinde eksik bulduğunuz her konuyu, lütfen iletişim linkini kullanarak bizlere bildiriniz. Maddeyle ilgili bilgi, belge, fotoğraf, video vb. tüm katkılarınız, web sitesi editörlerince değerlendirilecek ve yayınlanacaktır. Yeni Türkü müziğine katkıda bulunan tüm emekçileri saygıyla anmayı borç bilen Yeni Türkü.Org Web Ansiklopedisi, tüm katkılarınızı isminize yer vererek yayınlayacaktır.