Yeni Türkü

Selim ATAKAN

1951 yılında Londra’da dünyaya gelen Selim ATAKAN, 1977 yılında Yeni Türkü’yü kuran üçlü içinde yer aldı. Yeni Türkü ve müzisyenleriyle besteleri, düzenlemeleri ve klavyeli çalgılarla başlayan yolculuğu iki kez kesintiye uğrayarak da olsa uzun yıllar sürdü. Bunlardan 1982–1988 dönemi Londra-İstanbul arası gidiş-dönüşlere denk gelirken, 1992’den sonra grupla çalışmaları resmen sona erdi. Halen 1990 yılında başladığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Müzik Direktörlüğü görevini ve çeşitli sanatçıların albüm ve konser çalışmalarında düzenleme ve icra katkılarını sürdürmektedir.

Selim ATAKAN, nüfusta kayıtlı olduğu şekliyle Selim Şükrü ATAKAN, 1951 yılında babasının görevi nedeniyle ailecek bulundukları Londra’da dünyaya geldi. Orta öğretimini 1964’de girdiği İstanbul Saint-Joseph Fransız Erkek Lisesi’nde sürdürürken, İstanbul Belediye Konservatuarı’nın Piyano Bölümü’nde Verda ÜN’ün talebesi olarak müzik eğitimi aldı. Ardından, 1968’de müzik alanındaki ilk çalışmalarını yaptığı Ankara Fen Lisesi'ne girdi. 1971-1976 yılları arasında öğrenim gördüğü Ankara Hacettepe Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, patoloji alanındaki ihtisasını 1979 yılında aynı üniversitede tamamladı.

1968–1971 yılları arasında öğrenim gördüğü Ankara Fen Lisesi’nde çeşitli orkestralarda yer aldı. Selim ATAKAN’ın da içinde yer aldığı Fen Lisesi Orkestrası, ikisini Selim ATAKAN’ın bestelediği toplam dört eseri seslendirerek, 1968 yılında Milliyet Gazetesi Liselerarası Hafif Müzik Yarışması’nda birincilik ödülü kazandı. Ayrıca bu yarışmada Selim ATAKAN En İyi Organist Ödülü’ne de layık görülmüştür. 1969 yılında aynı orkestrayla bir kez daha katıldıkları yarışmada bu kez dördüncü oldular. Lise sıralarında ayrıca, Yeni Türkü’yü birlikte oluşturacakları Derya KÖROĞLU ile tanıştı ve birlikte müzik üretme fırsatını ilk kez yakaladı.

Hacettepe Üniversitesi’nde geçirdiği ilk yıllarda Esin AFŞAR ile birlikte “Bürümcük” orkestrasında çalıştı. Selda BAĞCAN'ın ilk kırkbeşlik çalışmalarında düzenlemeci ve gitarist olarak katkıda bulunan S. ATAKAN, 1975 yılında Türkiye’nin ilk kez katılacağı Eurovision Şarkı Yarışması’nın Türkiye finallerine grubun diğer kurucularından Zerrin (YAŞAR) ATAKAN ile birlikte katıldı. Bu finallerde seslendirdikleri ve ilk 15’te yer alan “Çiçekler ve Sen” adlı eserin bestesi ve düzenlemesi S. ATAKAN’a aittir.

Selim ATAKAN, Derya KÖROĞLU ve 1975’te evlendiği Zerrin (YAŞAR) ATAKAN ile birlikte, başka müzisyen arkadaşlarını da aralarına alarak Yeni Türkü’yü oluşturacak müzikal çalışmalara 1977 yılında başladı. Grubun 1979 yılında yayınlanan ilk albümü Buğdayın Türküsü’nü oluşturan üç isimden biridir. 1992 yılında grupla yolları ayrılana kadar, bütün albümlerde besteleri ve düzenlemeleriyle katkıda bulunmuştur. Grupta piyano ve diğer klavyeli çalgıların yanı sıra; akustik gitar, 12 telli gitar, flüt, şimşir, zil, kanun ve akordeon çalmış, sayısal davul programlarını kullanmıştır.

1982 yılında İngiltere’ye, önce Notthingham, daha sonra Londra'ya taşındı. Notthingham Üniversitesi Histopatoloji Departmanı’nda ve Chatham All Saints Hastanesi’nde çalışan
 S. ATAKAN Yeni Türkü ile çalışmalarını gidiş-dönüşlerle sürdürdü. Bu dönemde İngiltere'de, iki ayrı grupta da klavye çalarak müzikal yaşamını sürdürdü. 1988 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yaparak Yeni Türkü ile albüm ve konser çalışmalarını 1992 yılına kadar sürdürdü.

1970’li yıllarda, Ankara Türk-Amerikan Derneği’nde, “Kiss Me Kate” müzikalinde orkestra aranjörlüğü ve şefliği yaparak ve aynı kurumda “Interface” isimli gençlik müzikalini besteleyerek tiyatro oyunları için müzikler üretmeye başlayan S. ATAKAN,.1990 yılından beri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda Müzik Direktörü olarak çalışmaktadır. Birçok tiyatro oyununun yanı sıra, sinema filmlerinin ve televizyon programlarının ve dizi filmlerin müziklerini hazırlamıştır.

Yeni Türkü ile birlikte ürettikleri Delikan (Atıf YILMAZ, 1979), Derman (Şerif GÖREN, 1983) sinema filmlerinin dışında; Ölü Bir Deniz (Atıf YILMAZ, 1989), Benim Sinemalarım (Fürüzan & Gülsün KARAMUSTAFA, 1990), Berdel (Atıf YILMAZ, 1990), Düş Gezginleri (Atıf YILMAZ, 1993) ve Herkes Kendi Evinde (Semih KAPLANOĞLU, 2001) sinema filmlerinin müzikleri Selim ATAKAN’a aittir. Ölü Bir Deniz filmi için hazırladığı müzikler, 1989 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Film Müziği Ödülü’ne; Herkes Kendi Evinde filmi için hazırladığı müzikler ise 2001 yılında Şile Film Festivali’nde En İyi Film Müziği Ödülü’ne layık görülmüştür.

Televizyon için ise, TRT’de 1974-1975 sezonunda yayınlanan Bizim Sokak isimli çocuk programında besteci, aranjör ve orkestra şefi olarak yer almıştır. Ayrıca, TV-2’de yayınlanan TV OYUNLARI isimli dizi programda yer alan oyunların müziğini, TV-1’de yayınlanan Zeki ALASYA ve Metin AKPINAR’ın “Biz Bize Benzeriz” ve “Dünya Hali” isimli televizyon dizilerinin müziklerini gerçekleştirmiştir. Show TV’de ve TRT’de yayınlanan, Zeki ALASYA ve Metin AKPINAR’ın “Zeki-Metince” isimli dizinin müziklerini, ATV’de gösterime giren Zeki ALASYA ve Metin AKPINAR’ın başrollerini oynadıkları “Hastane” isimli dizinin müziklerini ve 1996 yılında yayınlanan, Tunç BAŞARAN’ın yönettiği “Sihirli Ceket” isimli dizinin müziklerini de yapmıştır.

Atilla ATASOY, Alpay (NAZİKOĞLU), Grup Çağrı, Onur AKIN, Akrep Nalan, Erol EVGİN, Zülfü LİVANELİ, Nükhet DURU ve Zuhal OLCAY başta olmak üzere birçok sanatçının albüm ve konser çalışmalarında besteleri, düzenlemeleri ve enstrümanıyla yer almıştır.

Selim ATAKAN, evli ve iki çocuk babasıdır.

Yer Aldığı Albümler:

Buğdayın Türküsü; Piyano, Flüt, Şimşir, Akustik Gitar, 12 Telli Gitar, Zil
Akdeniz Akdeniz; Piyano, Flüt, Kanun, Akordeon
Günebakan; Piyano, Klavyeli Çalgılar
Dünyanın Kapıları; Piyano, Klavyeli Çalgılar
Yeşilmişik; Klavyeli Çalgılar, Davul Programlama
Vira Vira; Piyano, Klavyeli Çalgılar
Rumeli Konseri; Klavyeli Çalgılar

Bu maddenin içeriğinde eksik bulduğunuz her konuyu, lütfen iletişim linkini kullanarak bizlere bildiriniz. Maddeyle ilgili bilgi, belge, fotoğraf, video vb. tüm katkılarınız, web sitesi editörlerince değerlendirilecek ve yayınlanacaktır. Yeni Türkü müziğine katkıda bulunan tüm emekçileri saygıyla anmayı borç bilen Yeni Türkü.Org Web Ansiklopedisi, tüm katkılarınızı isminize yer vererek yayınlayacaktır.